Select Page

klikG_7522
“Vstopi  v moje čevlje”, bi se lahko glasil podnaslov naše Ulice kulture, ki se je 17. februarja odvijala v učilnicah naše matične in podružnične šole.

Na šoli se je zvrstilo dvaindvajset kulturnih delavnic s kar šestindvajset zunanjimi gosti, od katerih so mnogi prostovoljno opravili delavnice za naše učence.

Poseben pečat dnevu so dajali invalidi: slepi, gluhi in slikarja, ki slikata z usti, ki so dokazali, da lahko človek kljub telesnim oviram najde svoja močna področja, sprejme svoje omejitve, se bori, vadi, nenehno napreduje in se razvije v pomembno osebnost.

Med nami so bili brezposelni strokovnjaki, ki so dokazali, da človek lahko raziskuje, ustvarja projekte, nadgrajuje znanje in iznajdljivo napreduje tudi, če nima službe.
Seveda pa so z nami sodelovali tudi zaposleni v kulturnih institucijah: 5 muzejskih kustosev , lutkar, koreografinja,organizator kulturnih dogodkov.

Vsak razred je imel na urniku svoji starosti primerne vsebine. 1. in 2. r. so plesali izrazni ples, slikali in brali, 3.r je spoznaval slikanje z usti, kot to zmorejo paraplegiki ter otroški muzej, 4. in 5.r. so si ogledali Galerijo na gradu, delali makete šole in poslušali pripovedi etnografske zakladnice, 6.r se je posvečal zgodovinskim virom in risanju z računalnikom, 7.r je spoznal rudarski muzej, govorico gluhih, prevajanje ter kaligrafijo, 8. in 9. r so odpotovali v ZDA, spoznali kulturo slepih, govorili angleško ter spoznali muzej usnjarstva. V Pesju so slikali z usti, imeli lutkovno delavnico ter zeliščarno z zeliščno abecedo.

Z odličnim sodelovanjem in postavljanjem pronicljivih vprašanj, so učenci obogatili svoje življenje ter spoznavali, da živijo kulturno bogatem okolju, kjer se lahko vsak počuti varen in sprejet. Galerija slik.

Koordinatorka KD: Jelka Repenšek

Dostopnost