Select Page

kklik121212

Na OŠ Antona Aškerca Velenje smo že tretjič izvedli tehniški dan na temo astronomija  v sodelovanju s podjetjem Zvezdogled d.o.o. z Jesenic. Dopoldne so imeli astronomske delavnice šestošolci, popoldne pa devetošolci. Učenci so raziskovali nastanek kraterjev, ki so posledica padcev meteoritov. Naredili so vulkane ter izdelali vodne rakete, ki so jih na koncu dneva izstrelili z vzletne rampe na šolskem dvorišču. Iz plastelina so izdelali modele planetov in sestavili model našega Osončja.

Skozi H-alfa teleskop so si učenci ogledali zanimivo podobo naše zvezde Sonca. Na žalost pa ta dan ni bilo videti posebnih izbruhov in sončnih peg.

Zelo zanimiva pa je bila izkušnja v planetariju, kjer so učenci spoznali navidezno dnevno in letno gibanje neba. Ugotovili so, da je nebo nad nami polno zvezd in da so zaradi boljše orientacije na nebu ljudje te množice zvezd začeli povezovati v skupine – ozvezdja.

Da bi bil tehniški dan popoln, je manjkalo samo še opazovanje nočnega neba skozi teleskope. Na žalost nam je ponagajalo vreme, ki je nagrmadilo težke oblake preko celega neba. Galerija slik.

Organizator tehniškega dneva
Miran Jerič

Dostopnost