Letos smo učenci podaljšanega bivanja v avli šole pripravili razstavo jesenskih izdelkov, ki smo ji nadeli naslov »Tudi mi smo bili tetka Jesen«. Če zaradi kakršnega koli razloga niste uspeli prešteti vseh članov velike družine ježka Klobčka ali pa niste opazili ogromnih jesenskih listov z neštetimi, zeleno-rjavo-rdeče-rumenimi odtenki, ali pa niste dobro pogledali skrbno pobarvanih buč, sočnih plodov hrušk in jablan, se lahko sprehodite med ujetimi motivi v fotografski objektiv, če pa vam je zmanjkalo časa, da bi si prebrali vse zanimivosti o noči čarovnic, pa so jih male čarovnice, ki so jih izdelali drugošolci, samo za vas ponesle tudi na to stran. Galerija slik.
Besedilo in fotografije: Janja Pokleka
ALI VEŠ, da je noč čarovnic
mešanica keltskega novega leta,
romanskega praznika boginje sadnega drevja in sadja – Pomone
in krščanskega praznika vseh svetih.
sedanje severne Francije in Velike Britanije,
novo leto praznovali 1. novembra.
Verjeli so, da se duhovi umrlih ta čas vrnejo na Zemljo,
da bi poiskali še živeča telesa in se jih polastili za naslednje leto.
Da bi pregnali duhove, so se ljudje 31. oktobra
oblačili v grozljive kostume ter bili zelo glasni.
ALI VEŠ, da je buč kar od 750 do 850 vrst
in se razprostirajo po celem svetu.
So navdih za raznovrstne, ekonomične jedi,
tako za gurmane, kot za tiste na dieti.
ALI VEŠ, da je današnja noč čarovnic
šaljiv in radosten praznik.
Kupujejo se maske in ogromne količine buč.
V njih prižgete svečke in tako odženete zlobne duhove.
ALI VEŠ, da je buča daljna sorodnica lubenic,
melon in kumar. Med mnogimi vrstami
so nekatere jedilne, druge pa zgolj okrasne.
Večinoma se kuhajo, pečejo, kisajo,
uporabljajo kot nadev in predelujejo v namaze in marmelade.
ALI VEŠ, da je eden najvažnejših proizvodov iz buč bučno olje.
Vsebuje esencialne maščobne kisline.
Buče so hranljive in dobrodošle v mrzlih zimskih mesecih.
So dober izvor beta-karotena, vlaknin, magnezija,
kalija, vitamina C in folne kisline.
Semena pomagajo pri razdraženem mehurju
in problemih s prostato.
ALI VEŠ kako izbrati pravo bučo za izrezovanje?
Bučo potrkajte.
Zrela, votlo zveneča buča bo bolj priročna za dolbljenje.
Prepričajte se, da nima mehkih področji
in da ima vsaj eno gladko stran za izrezovanje.
Če je zdrava, ima dobro pritrjen pecelj.
Izberite bučo, ki ima ravno dno, saj bo le taka stala na mestu.
ALI VEŠ, da je današnji Halloween pravzaprav
Hallowed Eve ali Sveta Eva.
Čeprav odgovarja poganskim običajem
in katoliškemu dnevu mrtvih,
se od njiju pomembno razlikuje,
saj se v Ameriki, od koder se je tudi razširil po svetu,
slavi predvsem kot maškarada.
ALI VEŠ, da sta se včasih dolbla repa in krompir,
zdaj pa se dolbejo buče in se krasijo s svečami,
manj kot varuhi domov in bolj kot efektna dekoracija.