Select Page

Untitled document


V torek, 24. maja, smo se učenci  izbirnega predmeta poskusi v kemiji odpravili v Ljubljano.

Najprej smo se ustavili v Reaktorskem centru v Podgorici pri Ljubljani. Pogovarjali smo se o radioaktivnih odpadkih, nato pa smo prisluhnili predavanju o odlaganju teh odpadkov in o radioaktivnem sevanju. Izvedeli smo, da je teh odpadkov zelo malo in da poznamo različna sevanja. Ogledali smo si tudi njihovo razstavo, na kateri je bilo predstavljeno tudi kolo,  s katerim lahko proizvajamo električno energijo. Tudi mi smo se preizkusili na tej napravi in ugotovili, da lahko fantje proizvedejo več elektrike kot dekleta (to ni fer!).

Kasneje smo se napotili na Inštitut Jožefa Stefana Ljubljani. V tej stavbi smo izvajali poskuse s tekočim dušikom, ohlajenim na skoraj -200 stopinj Celzija. Ko smo ga nalili v posodo za shranjevanje, so se iz nje valile dušikove pare kot hladna megla. In ker je bil vroč sončen dan, so se učenci začeli »valjati« v »megli«. Nato smo vneli bencin, da bi videli, če ga lahko tekoči dušik pogasi, in res ga je.

klikIMG_7156

Naredili smo še veliko drugih poskusov, kot npr.: zmrzovali liste, ki so se v rokah zdrobili in se nato hitro odtalili; v dušik namočili napihnjen balon, ki se je skrčil, ko pa smo ga pustili na zraku, se je spet napihnil. Bilo je še veliko drugih poskusov, zanimiv je bil tisti s tekočim kisikom, ki je v tem stanju rahlo modrikaste barve.

Obiskali smo tudi steklopihača, ki nam je za spomin izdelal lepega laboda.

Za posladek smo si s tekočim dušikom naredili še okusen sladoled, ki smo ga z užitkom polizali.

Zanimiv in poučen dan bo še dolgo tema naših pogovorov. Galerija slik.

Danijela, Lana, Ela, Pija, 8. c

Dostopnost