Select Page

klikSC02346

In ker nas vedno znova očarajo, smo se mladi naravoslovci OŠ Antona Aškerca tudi letos udeležili  naravoslovnega festivala HOKUS POKUS – EKOLOGIJA ZA KULTURO, ki je potekal, 22. aprila 2010, v Festivalni dvorani v Ljubljani. To leto je v  dvorani prevladovala rumena barva naših majčk, saj je  število mladih naravoslovcev v teh treh letih od kar se družimo, naraslo že na 60 članov.

Uživali smo v predstavitvah posameznih ustanov, kot so Hiša eksperimentov, Institut Jožef Štefan, Prirodoslovni muzej Slovenije, Botanični vrt, Živalski vrt, Pedagoška fakulteta v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, društvo Mathema.

Tako smo spoznali, da  s tekočim dušikom ni dobro češenj zobati, saj ti mimogrede zamrzne nos. Je pa zelo uporaben, kadar želiš namesto kladiva uporabiti banano. Ja, pa še sladoled si lahko z njim narediš, ampak to je že druga zgodba. Videli smo, da  tudi sladkorne kocke niso kos eroziji, sploh če so v naših ustih! In ugotovili, da  trditev «kača  ni igrača» ne drži v vsakem primeru, kajti z našo kačo iz papirja se da imenitno zabavati.

Na festivalu se je predstavilo tudi nekaj osnovnih šol s svojimi poskusi, med njimi tudi mi.

Sodelovali smo z dvema poskusoma, ki so ju vodili sedmošolci. In povemo vam, da so imeli polne roke dela. Dobesedno!

Prvi poskus SMREČICA IZ PAPIRJA je bil ekološko obarvan in je vzpodbujal učence k recikliranju odpadkov, predvsem papirja. Drugi poskus pa je imel bolj nevarni naslov ZRAČNI TOP in je učencem prikazal nastanek zračnih vrtincev oz. obročev. Oba poskusa sta med obiskovalci vzbudila veliko zanimanje, predvsem starejše je pritegni poskus s topom, saj so se lahko pomerili v spretnosti streljanja lončka s prijateljeve glave. Vse naravoslovne navdušence vabimo, da ju tudi izvedejo.

Saj veste, kaj pravijo: Vsega lepega je enkrat konec. Mladi naravoslovci smo ovrgli  tudi to trditev, saj se z zaključkom festivala dogodivščine za nas še niso končale!

Čakal nas je še ogled dinozavrov v Arboretumu Volčji Potok. V čudovitem okolju angleškega parka smo si ogledali  več kot 50 dinozavrov v naravni velikosti. Res neverjetno, kakšne živali so pred milijoni let naseljevale naš planet.

Ja, dinozavri so zakon!

Če smo čisto odkriti, pa smo si kar oddahnili, ker jih ni več v naših gozdovih!

Tako se je konča… ups! To je bil samo utrinek  dela mladih naravoslovcev OŠ Antona Aškerca, saj že gremo novim odkritjem nasproti.

Oglejte si še Galerijo slik!

Mentorica mladih naravoslovcev
Sonja Zager

Dostopnost