Select Page

klik1020082

Pesem je najžlahtnejši sad človekovega ustvarjalnega duha. Od najdavnejših davnin njegovega obstoja spremlja in prepleta njegovo življenje s svojo univerzalno govorico, ki brez slovarja najde pot od srca do srca. Kaj je torej primernejše, kot da ob slovenskem kulturnem prazniku, ko se spominjamo velikega moža, ki je s pesmijo tlakoval temelje naši kulturi in jeziku, spregovori pesem.

Tako smo razmišljali na OŠ Antona Aškerca Velenje, ko smo se odločali, kako bi letos počastili 8. februar, slovenski kulturni praznik. K sodelovanju smo povabili Vrtec Velenje, enote Najdihojca, Vrtiljak in Jakec, Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje ter Dom za varstvo odraslih, s katerimi se povezujemo in soustvarjamo v okviru projekta Razpnimo mavrico prijateljstva med generacijami. Z veseljem so se odzvali povabilu, da s svojimi zbori sodelujejo na prireditvi, in tako vsak po svoje prispevali svoj delček, da je pesem lahko prebudila in prevzela ne le srca poslušalcev, ampak tudi nastopajočih.

V torek, 9. februarja, je na odru velike dvorane glasbene šole ubrano zazvenela pesem 8 zborov in prepletena z igrivimi verzi  nagovorila do zadnjega kotička napolnjeno dvorano. Vsak zbor se je predstavil s po dvema pesmima.

Tako kot se življenje začenja z majhnim, so se  iz množice pevcev, sedečih na odru,  najprej  dvigali najmlajši; pevci OPZ Murenčki (Vrtiljak),  OPZ Najdihojca ter OPZ Jakec, ki so svoje glasove združili z učenci podružnične šole Pesje.  Igriva razigranost njihove pesmi je privabila nasmeh na obraze poslušalcev v dvorani in začarala s toplino brezskrbnosti otroštva. Majhno raste … Pesem so povzeli OPZ OŠ Antona Aškerca, OPZ CVIU in MPZ OŠ Antona Aškerca. Razposajena mladost je tudi v  zapetih pesmih počasi rasla in zorela. Kot žlahtni nagelj v prazničnem šopku je zazvenela pesem ŽPZ Vrtec Velenje. A prav gotovo bi našemu prazničnemu šopku nekaj manjkalo, če ga ne bi kot dišeči rožmarin povezalo petje pevske skupine Kraguljčki iz Doma za varstvo odraslih.

Podoba, ki so jo ustvarili pevci tako različnih generacij na odru in njihova skupna pesem Poj z menoj … prijatelj, je poslušalce prevzela in ganila s silovito čustveno izpovedjo. Bila je kot podoba življenja samega; vihravo zasanjane mladosti, ustvarjalno polne zrelosti in umirjene modrosti  starosti, ki so z roko v roki skupaj ustvarile in gledalcem podarile čudovito doživetje.   Pesem je resnično stkala mavrico lepega od srca do srca. Galerija Slik.

Dostopnost