Select Page

Tod Strasser, Val

Gre za literarni opis zanimivega poskusa, ki se ga je v drugi polovici šestedesetih let prejšnjega stoletja lotil učitelj zgodovine na eni od ameriških gimnazij. Dijaki so pri obravnavi dogajanja v nacistični Nemčiji izpostavili zanimivo vprašanje: Kako je mogoče, da  je nacizem podprla in se z njim strinjala večina Nemcev? Kako je mogoče, da nacizem pri svojem vzponu ni naletel na nikakršen upor?

S svojim poskusom je učitelj Ben Ross ne samo zelo učinkovito odgovoril na vprašanje, ampak z gibanjem Val, ki ga je ustanovil za izvedbo poskusa, tudi zelo verno posnel nacistično gibanje. Razsodnosti učitelja in nekaterih njegovih dijakov, ki so gibanje ustavili, gre zasluga za to, da se Val ni izrodil skoraj tako, kot se je to zgodilo z nacizmom v Nemčiji.

Ker sem tudi sama srednješolska učiteljica, se mi je ob prebiranju Vala ves čas postavljalo vprašanje, kako manipulabilna je srednješolska populacija danes. (Da gre pri gibanju Val za to, da so dijaki nasedli sicer zelo dobronamerni manipulaciji, ni nobenega dvoma.) Zdi se mi namreč čisto nemogoče, da bi v današnjem času učitelj lahko sprožil tako množično manipulacijo, kot se je to čisto nehote posrečilo Benu Rossu. Kar pa seveda ne pomeni, da se z mladostniki ne da manipulirati. A tisti, ki to zelo uspešno počno v današnjem času, so njihovi vrstniki in razna spletna omrežja. V mislih imam seveda predvsem Facebook. Verjeti namreč, da imaš lahko skoraj nebroj prijateljev, zapravljati dragoceni čas za to, da virtualne prijatelje obveščaš o tem in onem,  ni nič drugega kot posledica spretne manipulacije.

Kaj to pove o naših mladostnikih? Morda to, da mnogi med njimi ne znajo razmišljati in presojati z lastno glavo? Ali pa to, da bi mnogi med njimi naredili marsikaj za priznanje in ugled med svojimi vrstniki? Najbrž pa tudi to, da so samo tisto jabolko, ki ni padlo daleč od drevesa. Veliki slovar tujk (Cankarjeva založba, 2002) za enega od pomenov besede manipulcija navaja naslednje: neiskreno, zavajajoče vedenje, ki naj prinese zaželeno korist oz. zagotovi prednost na račun manipuliranega. Mislim, da smo vsi oboje; žrtev manipulacije, ko kupimo Activio, ker nas je prepričal reklamni spot na televiziji, ko gremo na volišče in se odločimo za nam najbolj všečnega kandidata, ko se cepimo proti virusom svinjske gripe, čeprav je očitno, da je sezonska gripa tista, ki v posteljo položi več obolelih, ko… Pa seveda tudi vešči manipulatorji, ko poskušamo, tako ali drugače, druge pripraviti do tega, da bi govorili, ravnali in še kaj, tako kot mi hočemo.

 

IVANA ŠIKONJA

Dostopnost