Select Page

Dragi planinci,
vabimo vas na 2. planinski izlet, ki bo v soboto, 20. oktobra 2018. Prijavite se lahko do srede, 17. 10. 2018, do 18.ure (kasnejše prijave ne bo).
Podrobnosti:

Sobota, 20.10.2018, ob 8.uri
Avtobusna postaja Velenje
VODNIKI: Anica Pugelj, Mojca Novak, Uroš Kuzman, Marjan Skaza
ŠOLE: OŠ Gustava Šiliha, OŠ MPT, CVIU, OŠ Šalek, OŠ Livada, OŠ Antona Aškerca
POVRATEK: okoli 16.ure
PREVOZ: posebni avtobus
STROŠKI: plačilo avtobusnega prevoza
ZAHTEVNOST: lahka, nezahtevna pot, ponekod razmočena zaradi močvirskega barja
OPREMA: planinska obutev, topla oblačila
VREME: V primeru slabe vremenske napovedi se izlet prestavi, o tem boste obveščeni do petka 19. oktobra.
HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika
PRIJAVE: Prijavite se mentoricam na šoli do srede, 17. oktobra.
ČAS HOJE: od 3 do 4 ure zmerne hoje

OPOMBA: V primeru velikega števila udeležencev, se bomo morda razdelili v dve skupini, od katerih bo ena šla od Rogle proti Pesku, druga pa v obratni smeri.

Pohorje je prepredeno s številnimi potmi, ki so primerne tako za družine z otroki kot za druge pohodnike. Mi se bomo tokrat podali do ene izmed njegovih najlepših znamenitosti – Lovrenških jezer. Od hotela Planja bomo krenili proti severu, proti Ostruščici (1498 m). Tamkajšnje planje so nastale pred stoletji, ko so pastirji na položnih slemenih izkrčili gozdove in jih spremenili v pašnike, preko njih bomo preko šotnega barja prispeli do Mulejevega vrha, kjer se prične gozdni rezervat. Pot nas vodila izmenično preko travnikov in gozdov, vse dokler ne bomo prispeli Lovrenških jezer. Gre za enega najlepših slovenskih fenomenov, in sicer visoko barje, sestavljeno je iz dveh delov, ki ju loči pas gozda. Sestavlja ga dvajset jezerc ali barjanskih oken, leži pa na slemenu Planinka na nadmorski višini okrog 1520 metrov. Njegovo starost ocenjujejo na približno 8000 let, tako da naj bi nastalo po koncu zadnje ledene dobe. Barje nima nobenega pritoka, zato nastaja izključno iz padavinske vode, jezerca pa so nastala z erozijo, saj se dno pri vseh nadaljuje v šoto. Tudi poleti so polna vode, kar priča o veliki zmožnosti zadrževanja vode. Lovrenško barje ima površino 22 hektarjev in predstavlja posebej zavarovano območje gozdnega rezervata. Ob jezercih se bomo sprehodili po lesenih mostičkih, se povzpeli na razgledni stolp, si privoščili malico in se naužili svežega pohorskega zraka, nato pa bomo krenili po markirani poti proti koči na Pesku. Po dobri uri spusta bomo prispeli do umetnega jezera pri Mašin žagi. Od tam je našega cilja le še slabih 20 minut hoje.

Se vidimo na izletu!

Mentorici Stanka Jeraj in Nada Fajfar

Dostopnost