
»Teobromin, feniletilamin, kofein … ja, čista kemija,« boste rekli. Ampak te čarobne molekule so krive, da se ob koščku čokolade počutimo – VAU!
To smo na lastni koži (in brbončicah!) ugotovili tudi mi, učenci izbirnega predmeta Kemija v življenju, ko smo se odpravili na sladek izlet v Čokoladnico Zotter.
Najprej smo si ogledali kratek filmček, kjer so nam razkrili čudežno pot: kako se surova kakavova zrna spremenijo v nekaj tako božanskega, da bi si želel kar objeti celo tablico.
Potem pa – degustacija! 🍫 Od bele do temne, od rdeče do karamelne, od sadne do tiste z … Okušali smo vse, kar si lahko zamisliš (in še več!). Spoznali smo, kako zabavno je, ko se z okusi igraš kot pravi mali čokoholik.
Spoznali smo tudi ustanovitelja – legendarnega Josefa Zotterja – in se z njim seveda slikali za spomin (in za dokaz, da smo res bili tam 😄).
Po čokoladnem napadu smo se podali še v čudovit park, poln živali – božali smo jih, se z njimi fotografirali in skoraj pozabili, da smo še malo zlepljeni od sladkorja.
Obiskali smo tudi pokopališče čokolad, tiste skrivnostne tablice, ki niso prestale preizkusa okusa (počivajte v sladkem miru 🍬). Na koncu pa še čokoladni poligon, skakanje po ogromnem trampolinu in … popoln energijski raztros. Vsa energija iz C₆H₁₂O₆ (beri: sladkorja) je šla v gibanje.
Za konec smo si kupili najljubše čokolade – tiste, ki so se nam najbolj vtisnile v srce in okusne brbončice – ter se polni vtisov in sladkorja vrnili proti šoli. Galerija slik.
Neja in Tine