Select Page
ZDRAVA PREHRANA, PRAVILNO LOČEVANJE ODPADKOV
klikC00222
V Pesju smo imeli  v petek, 22.4. 2011 EKO  dan. Prvošolci so v okviru tehniškega dne odločili, da si bodo izdelali vetrnice.

Najprej so jih okrasili z vzorci, s pomočjo učiteljic pa so jih še pritrdili na palice in jih na prostem tudi preizkusili. Veseli so bili, ker so se jim vse vetrnice vrtele.

Naše babice in dedki se o tem, kaj je zdrava hrana niso obremenjevali niti približno toliko, kot se ljudje danes. Nasprotno, velikokrat je bilo celo tako, da so bili lahko veseli, če so sploh dobili kaj toplega v želodec, kaj šele, da bi si  lahko izbirali, kaj bi in česa ne bi, ter da kaka jed ni dovolj uravnotežena ali da ni priporočljivo jesti vsak dan krompirja.

Časi se pač spreminjajo in danes imamo vsega čez glavo, izbire je v vsaki trgovini tako ali tako preveč, z vseh strani pa nas opozarjajo, naj vendar pazimo, kaj dajemo v usta, da je potrebno izbirati uravnoteženo prehrano, ter da se ne smemo basati med obroki s krofi in višnjevimi torticami.

Tudi učenci 2. c so si  pripravili zdrav obrok, ki je bil sestavljen iz sadja. Sadje smo oprali, olupili in ga nabodli na lesene palčke. Pri delu smo bili ustvarjalni. Odpadke smo pospravili v biološke zabojnike. V nadaljevanju dneva pa smo se posvetili še branju knjige Kdo gre na sprehod v gozd. Pogovarjali smo se o pomenu  in ohranjanju čistih voda.

Tretješolci so na ta dan razmišljali , kaj jim pomeni zdravo in čisto okolje. Prebrali so zgodbo Plastenka praznuje veliko noč in  iz odpadne embalaže, tulcev, izdelali podstavek za  prtičke v obliki piščančka ali zajčka.

Četrtošolci so se pogovarjali o prenaseljenosti Zemlje in njenih posledicah.

Utrinke našega dne si lahko ogledate v Galeriji slik.

Učiteljica Vesna Hudej

 

Dostopnost